Knoflook op een houten tray

Zelf knoflook kweken zo doe je het

Knoflook is een van de meest populaire kruiden ter wereld. Het heeft een geweldige smaak en is best gezond. In plaats van je knoflook in de winkel te kopen, waarom zou je geen avontuurlijke weg inslaan en het zelf kweken?Knoflook kweken is niet zo moeilijk als het lijkt. Met slechts enkele gereedschappen en een paar eenvoudige stappen kunt u uw eigen voorraad knoflook binnen enkele maanden hebben. Hier is hoe je dat doet!

 

Stap 1:

Knoflookbollen selecteren

Het kweken van knoflook begint met het kiezen van knoflookbollen. De beste knoflookbollen om te planten zijn biologische of knoflookbollen uit lokale tuincentra. Vermijd knoflookbollen uit de supermarkt, omdat ze meestal zijn behandeld met chemicaliƫn om de houdbaarheid te verlengen.

 

Stap 2:

Voorbereiding van de grond

Knoflook groeit het beste in een gebied met losse, goed doorlatende grond. Pak de grond rond de plantlocatie van tevoren los en meng er wat compost of mest doorheen om de grond te voeden. Zorg ervoor dat het gebied waar je wilt planten voldoende zonlicht krijgt.

 

Stap 3:

Knoflook planten

Nu komt het leuke deel, het planten van de knoflookbollen! Graaf kleine gaten van ongeveer 5 cm diep en leg de knoflookbollen in de gaten met het puntige uiteinde omhoog gericht. Houd ongeveer 12 cm afstand tussen de bollen. Bedek ze daarna met wat losse grond en water ze vervolgens.

 

Stap 4:

Verzorging van de knoflook

Knoflook heeft weinig verzorging nodig, een van de redenen waarom het zo eenvoudig te kweken is. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft (niet te nat) totdat de eerste scheuten verschijnen. Als de zomer droog is, geeft dan extra water. Verwijder onkruid wanneer deze verschijnt.

 

Stap 5:

Oogsten van de knoflook

Knoflook is klaar om te oogsten wanneer het loof (bovengrondse bladeren) geel en verdord zijn. Dit gebeurt meestal in de late zomer. Graaf de bollen voorzichtig op met een tuinvork en laat ze enkele dagen drogen op een droge, warme plaats. Veeg eventueel vuil van de bollen en leg ze op een koele, droge en donkere plek voor opslag.

 

Het kweken van knoflook is niet alleen eenvoudig, maar ook leuk en belonend. Wanneer je je eigen knoflook kweekt, hoef je je geen zorgen te maken over chemicaliƫn en kun je genieten van pure, biologische knoflook. Nu je weet hoe je zelf knoflook kunt kweken, waar wacht je nog op? Ga lekker aan de slag, met dit mini-project kun je heel wat plezier beleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *