Een houten bad

Een houten bad, oude traditie in een nieuw jasje

Voor ons klinkt het misschien raar, maar in Japan en Scandinavië is het al helemaal ingeburgerd: een houten bad. Hoewel het idee van een bad van hout misschien niet zo aantrekkelijk lijkt, hebben deze baden juist enorm veel voordelen voor je gezondheid. In deze blogpost vertellen we je er alles over!

 

Allereerst wat is een houten bad precies? In feite is het niets anders dan een bad waarvan de wanden en de bodem zijn gemaakt van hout. Vaak gaat het om een specifieke houtsoort, zoals cederhout of hinoki. Deze houtsoorten hebben van nature een antibacteriële werking en geven daarnaast een heerlijke geur af. Een houten bad is dan ook niet alleen functioneel, maar staat ook nog eens mooi in je badkamer.

Maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor een houten bad in plaats van een regulier bad? Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst is het algemeen bekend dat warm water ontspannend werkt. In een houten bad ben je echter omringd door hout, wat nog extra bijdraagt aan de ontspannende werking. Het hout heeft namelijk een rustgevende werking op je zenuwstelsel en vermindert daardoor stress en spanning.

Daarnaast heeft het gebruik van cederhout of hinoki nog meer voordelen. Zo heeft het hout een natuurlijke werking tegen allergieën, omdat het pollen en andere allergenen kan afbreken. Bovendien is de warmte van het bad goed voor je bloedsomloop en werkt het hout ook daarbij ondersteunend. Tot slot zorgen de oliën en het hars in het hout ervoor dat je huid zachter aanvoelt na het bad.

Misschien denk je bij het idee van een houten bad aan een traditioneel Japans bad, waarbij je tot je nek in het water zit. Dat beeld klopt, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo zijn er houten badkuipen verkrijgbaar die niet zo diep zijn als een traditioneel Japans bad, maar juist meer lijken op een normaal bad. Een ander voordeel van veel houten baden: ze zijn losstaand, dus je hoeft niet je hele badkamer te verbouwen om er eentje te kunnen plaatsen.

Tot slothoe onderhoud je een houten bad? Dit is een belangrijke vraag, omdat hout natuurlijk gevoelig is voor vocht en daardoor kan gaan schimmelen. Gelukkig is het onderhoud van een houten bad niet zo ingewikkeld als je misschien zou denken. Allereerst is het belangrijk om na elk gebruik het bad goed droog te maken. Daarnaast kun je het bad het beste zo nu en dan behandelen met een speciale olie, die het hout beschermt tegen vocht en schimmels.

 

Een houten bad is misschien wat onbekend in Nederland, maar zeker het overwegen waard. Het heeft namelijk veel voordelen voor je gezondheid én staat bovendien heel mooi in je badkamer. Of je nu kiest voor een traditioneel Japans bad of een moderne variant, een houten bad zal zeker bijdragen aan een moment van ontspanning na een drukke dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *