Inductie koken

Koken op gas, inductie of keramisch wat past het beste bij jou

Als je op zoek bent naar een nieuwe kookplaat, sta je voor een lastige keuze, want welke kookplaat past nou het beste bij jouw kookstijl? Koken op gas, inductie of keramisch? Er zijn een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden, zoals de prijs, energieverbruik en de snelheid waarmee de plaat op temperatuur komt. In deze blog lichten we alle drie de opties toe en geven we aan waar je op moet letten bij het maken van een keuze.

 

Allereerst is daar de traditionele manier van koken op gas. Hierbij maakt de gasvlam direct contact met de pan, waardoor deze snel op temperatuur komt. Een groot voordeel van koken op gas is de nauwkeurigheid. Je kunt de vlam snel verminderen of verhogen, waardoor je preciezer kunt koken dan op inductie of keramisch. Ook zijn pannen met een bolle bodem geen probleem bij gas, in tegenstelling tot bijvoorbeeld inductie. Een nadeel is dat koken op gas iets minder energiezuinig is dan inductie, daarentegen is koken op een gasfornuis wel weer goedkoper in aanschaf dan zowel keramisch als inductie.

Inductiekoken is de toekomst en wordt dan ook steeds populairder. Bij inductie wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische straling om de pan te verwarmen. Hierbij wordt de pan zelf verhit, in plaats van de plaat. Dit zorgt voor een zeer efficiënt energiegebruik, waardoor je veel geld bespaart op je energierekening. Een groot voordeel van inductiekoken is de veiligheid, omdat de plaat niet warm wordt en je jezelf dus niet kan branden. Daarnaast is de temperatuur ook zeer nauwkeurig in te stellen en is het eenvoudig schoon te maken. Nadeel is dat je extra kosten hebt voor speciaal inductiegeschikte pannen, die niet op gas of keramisch te gebruiken zijn.

Keramisch koken is vergelijkbaar met inductiekoken, maar in plaats van elektromagnetische straling, wordt er gebruik gemaakt van infrarood. Hierbij wordt de keramische glasplaat verwarmd door verhitte spiralen. Het voordeel van keramisch koken is dat het qua prijs tussen gas en inductie in zit, en daardoor een goede middenweg vormt. Ook heeft keramisch koken een egale plaat waardoor je pannen niet verschuiven zoals op een gasplaat. Het nadeel van keramisch koken is dat het minder efficiënt is dan inductie en minder nauwkeurig dan gas. Daarnaast is het niet veilig, omdat je de plaat warm wordt.

 

Koken op gas, inductie of keramisch – de keuze hangt dus af van verschillende factoren zoals prijs, kookervaring, veiligheid en energiegebruik. Koken op gas is de optie die het meest nauwkeurige, traditionele koken biedt. Inductie is de beste optie voor energiebesparing en veiligheid, terwijl keramisch koken een goede middenweg vormt. Houd rekening met deze factoren en kies de kookplaat die het beste bij jouw kookstijl en wensen past. Succes met kiezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *