Man die wax verhit om krassen te fixen

Hoe haal je krassen uit je houten meubels

Houten meubels geven je interieur een warme en huiselijke sfeer. Maar na verloop van tijd kunnen ze, door dagelijks gebruik, beschadigd raken. Een van de meest voorkomende beschadigingen zijn krassen. Maar geen paniek, het verwijderen van krassen uit houten meubels is gemakkelijker dan je denkt! In deze blogpost geef ik je een aantal tips om zelf krassen uit je houten meubels te verwijderen.

 

1. Verwijderen met noten of oliën

Krassen op houten meubels kunnen soms eenvoudig verwijderd worden met wat noten of oliën op een doekje. Een walnoot is bijvoorbeeld een natuurlijk middel om krassen uit je houten tafel te verwijderen. Snijd gewoon een stukje van de noot en wrijf voorzichtig over de kras. De olie uit de noot gaat de kras opvullen waardoor deze bijna onzichtbaar wordt. Je kunt ook olijfolie of kokosolie gebruiken. Breng een beetje olie aan op een doekje en wrijf voorzichtig over de kras. De olie zal de kras opvullen en de houten meubels weer een mooie glans geven.

 

2. Azijn

Wist je dat azijn niet alleen goed is om te gebruiken bij het schoonmaken, maar ook bij het verwijderen van krassen op houten meubels? Meng een halve kop azijn met een halve kop olijfolie samen in een schaal. Week een doekje in deze oplossing en wrijf ermee over de kras. De kras zal langzaam verdwijnen en het houten meubel zal er weer prachtig uitzien.

 

3. Speciale meubelverf

Is de kras diep en niet meer te verhelpen met de bovenstaande methodes? Dan kun je speciale meubelverf aanschaffen. Hiermee kun je zelf de kras in de kleur van het hout bijwerken. Belangrijk hierbij is om de juiste verf te gebruiken. Ga dus op zoek naar verf die goed past bij jouw houten meubels. Verder kun je online veel handleidingen vinden waarmee je stap voor stap uitgelegd krijgt hoe je de verf het beste kunt aanbrengen.

 

4. Schuren en polijsten

Wanneer de kras nog steeds zichtbaar blijft kun je er ook voor kiezen om de kras weg te schuren. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier en schuur net zolang totdat de kras niet meer zichtbaar is en er een egale overgang naar de rest van het hout ontstaat. Door het schuren zal het hout onvermijdelijk wat lichter worden dan de rest van het meubel. Om dit te camoufleren kun je het beste het hele meubel licht opschuren en daarna in de was te zetten.

 

 

Krassen in houten meubels zijn vervelend, maar het verwijderen kun je vaak gemakkelijk zelf doen. Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende manieren om krassen uit houten meubels te verwijderen. Of je nu zelf een oplossing kiest of besluit om een professional te raadplegen, het is belangrijk dat je het houten meubel op tijd behandelt om verdere schade te voorkomen. Door regelmatig onderhoud te plegen, zul je langer genieten van jouw mooie houten meubels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *