Hoe we tot de keuze de beste gietijzeren braadpan gekomen zijn
Merk
Bij het zoeken naar een goede Gietijzeren braadpan hebben we gekeken naar fabrikanten of merken met een reputatie voor het produceren van uitzonderlijk kookgerei. Natuurlijk, als het gaat om gietijzeren pannen kan je soms wegkomen met het kopen van een merkloze pan. Als je echter niet zeker weet waar je op moet letten, is het vaak een betere en veiligere keuze om vast te houden aan een bekende merknaam. Sommige merken gebruiken ook de naam van een beroemde chef-kok die dat specifieke merk daadwerkelijk gebruikt, omdat ze weten dat zo een pan veel verschillende soorten gerechten tot in de perfectie bereidt. Dit is ook een goede indicatie van een product dat het de moeite waard is om te overwegen om het voor je keuken aan te schaffen.
Beoordelingen
De klantervaring is altijd de moeite waard bij het bekijken van een bepaald product en daarom zijn beoordelingen een goede plaats om te beginnen bij het winkelen voor een product zoals een gietijzeren pan. We hebben verschillende reviews gecontroleerd om te zien welke producten het meest geschikt waren, maar we zijn ook van mening dat je veel over een product kunt leren door gemiddelde en negatieve beoordelingen te controleren. Deze gebieden benadrukken wat misschien niet goed is aan het product. Dat betekent natuurlijk niet dat er iets mis is met de gietijzeren pan. Alle klanten hebben bepaalde verwachtingen wanneer ze een product kopen en het kan zijn dat een aantal van deze verwachtingen mogelijk niet zijn vervuld. Bekijk de beoordelingen zelf en je zal een beter inzicht krijgen in de producten, met speciale aandacht voor hoe je verwacht dat het product zal presteren.
Prijs
Gelukkig zijn gietijzeren pannen over het algemeen niet ongelooflijk duur. Sommige zijn echter duidelijk duurder dan andere. De gietijzeren pannen in onze selectie variëren van budgetmodellen tot topmodellen. Het goede nieuws is dat zelfs de gietijzeren pannen aan de onderkant van de prijsklasse nog steeds buitengewoon goed zullen presteren en ook nog lang zullen meegaan.
Kwaliteit
Het is vaak een hele uitdaging om één stuk kookgerei te kiezen uit de eindeloze keuzes in de schappen en online. Een gietijzeren pan van goede kwaliteit moet eigenlijk een heel leven mee. Als je het geluk had een kindertijd te hebben waarbij je op zondag bij je grootouders mocht gaan eten, herinner je je waarschijnlijk de oude gietijzeren pan op het fornuis. Wat meer is, je hebt waarschijnlijk gemerkt dat het altijd dezelfde gietijzeren pan was. Dat komt door de kwaliteit. Een goede gietijzeren pan is meestal gemaakt van duurzame materialen die de tand des tijds zullen doorstaan en een belangrijk onderdeel van de doorsnee familiekeuken worden. Toen we onze selectie gietijzeren pannen samenstelden, keken we eerst naar de kwaliteit. Niemand wil constant zijn kookgerei vervangen en de beste gietijzeren pan is er een die alleen maar beter wordt, hoe meer je ze gebruikt.
Waarnaar gaan we op zoek in een gietijzeren pan
Materiaal
Het mooie van koken in een gietijzeren pan is dat je die verbazingwekkend heerlijke traag gekookte, echte langzame gerechten kunt bereiden die vol van smaak zijn. Dit betekent in het algemeen dat een goede gietijzeren pan gemaakt moet zijn van een materiaal dat goed is in het vasthouden en distribueren van warmte. Enkele van de beste materialen die worden gebruikt bij de productie van gietijzeren pannen zijn onder meer:
Gietijzer
Uiteraard, daarom heten die dingen ook zo. Dit duurzame materiaal wordt al eeuwen in kookgerei gebruikt. Gietijzer is relatief goedkoop en kan een leven lang meegaan. Het belangrijkste om te onthouden met gietijzer is dat het moet worden ingevet. Om een gietijzeren pot in te vetten, moet je hem goed wassen en drogen. Breng vervolgens een dun laagje plantaardige olie of bakvet aan in de gietijzeren pan voordat je ze gaat opwarmen. Dit kan in de oven of boven een hete plaat of gasvuur worden gedaan. Eenmaal ingevet, kan je alle soorten voedsel koken dat je lekker vindt in je oven. Vergeet niet om de pan elke keer schoon te maken en na elk gebruik een dun laagje olie of bakvet aan te brengen. Als je dit vergeet, kan je je gietijzeren pan weliswaar meestal gemakkelijk opnieuw invetten. Gietijzer is vrij zwaar, maar het is de zwaarte die ervoor zorgt dat de hitte zo goed wordt vastgehouden tijdens het koken.
Geëmailleerd gietijzer
Zoals de naam al doet vermoeden, is een geëmailleerde gietijzeren pan gemaakt van gietijzer met een geëmailleerde coating. Dit materiaal is meestal een beetje duurder dan alleen gietijzer, maar de emaillaag zorgt ervoor dat de pot niet ingevet hoeft te worden, waardoor hij gemakkelijker te gebruiken is. Het is net zo stevig en zwaar als een gewone gietijzeren pan, houd er echter rekening mee dat glazuur kan barsten en dat dit de kwaliteit van jouw gietijzeren pan in gevaar kan brengen.
Keramisch
Een keramische gietijzeren pan kan op vrijwel dezelfde manier worden gebruikt als gietijzer of geëmailleerd gietijzer. Keramiek kan echter vrij gemakkelijk scheuren of breken. Keramiek ziet er prachtig uit om eten te serveren en je kunt nog steeds geweldige smaken ontwikkelen tijdens het koken.
Andere metalen
Gietijzeren pannen kunnen ook worden gemaakt van een verscheidenheid aan metalen zoals aluminium of roestvrij staal. Sommige zijn geëmailleerd, andere niet. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige metalen reageren met zure voedingsmiddelen en mogelijk niet geschikt zijn voor sommige gerechten. Sommige van deze metalen geven giftige stoffen af en die gifstoffen kunnen tijdens het koken in je voedsel terechtkomen. Als je een dergelijke pot koopt, moet je hem meteen weggooien als hij op een of andere manier wordt bekrast of beschadigd.
Glazuur
Email
Veel verschillende soorten kookgerei zijn tegenwoordig geëmailleerd. Dit heeft bij sommige metaalsoorten bewezen bijzonder nuttig te zijn, omdat het glazuur voorkomt dat giftige stoffen uit de metalen in het voedsel kunnen wegsijpelen. Als het gaat om geëmailleerde gietijzeren pannen, biedt deze coating een gemakkelijk te reinigen oppervlak aan de binnen- en buitenkant van de pot. Porselein email verwijst naar kookgerei met een glasachtig materiaal dat op het metaal is gelijmd, waardoor je een veilig, duurzaam en antikleef oppervlak krijgt. Het belangrijkste voordeel van het kiezen van een geëmailleerde gietijzeren pan is dat je de pot niet moet invetten voordat je hem gebruikt. Hij is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, zodat je je gietijzeren pan letterlijk overal in de keuken kunt opbergen. Geëmailleerde gietijzeren pannen zien er ook geweldig uit en je kan kiezen uit een verscheidenheid aan mooie kleuren die er prachtig uitzien op uw fornuis of tafel.
Handgrepen
Gietijzeren pannen kunnen behoorlijk zwaar zijn. Dat betekent dat je stevige handvatten nodig hebt om je gietijzeren pan van het fornuis naar de tafel te dragen. Sommige gietijzeren pannen worden geleverd met stevige handgrepen die gemakkelijk kunnen worden vastgenome, met pannenlappen, terwijl anderen ovale handgrepen hebben die ook heel gemakkelijk vast te pakken zijn. Sommige van de gietijzeren pannen hebben een draadgreep die het dan weer gemakkelijk maakt om de pot van een open vuur of een open haard te tillen. Kijk naar de verschillende soorten handvatten die beschikbaar zijn en kies degene die u het meest geschikt vindt voor het soort keuken waarin jij wil koken.
Deksel
Elke goede gietijzeren pan moet een goed deksel hebben. De sterkte van de gietijzeren pan is immers om voedsel in een gesloten pot te koken om alle voedingsstoffen en smaak van de gerechten die je kookt te behouden. Zoek naar een deksel dat precies over de bovenkant van de gietijzeren pan past. Zorg ervoor dat de hendel van het deksel goed is gepositioneerd en gemakkelijk vast te pakken is wanneer je het deksel wilt verwijderen om je maaltijd te serveren of de voortgang van het koken te controleren. Het handvat van het deksel kan van elk type metaal zijn gemaakt, omdat het toch niet in contact komt met het voedsel. Evenzo zijn sommige gietijzeren pandeksels gewelfd en voorzien van handvatten die net hetzelfde zijn als die van de pot zelf. Dit is best handig omdat je het deksel dan ook als een soort pan kunt gebruiken. Je kunt heel gemakkelijk twee aparte gerechten bereiden en ze zowel in de pot als in het deksel serveren.
Vorm
Je kan over het algemeen gietijzeren pannen in twee verschillende vormen vinden. Rond of ovaal. Beide zijn even nuttig als het gaat om braden of bakken. Een ovale gietijzeren pan is echter waarschijnlijk meer geschikt voor het braden van een groot, lang stuk vlees met de bijbehorende groenten. Op de kookplaat is de ovale vorm niet erg praktisch, omdat deze veel ruimte inneemt en je misschien niet in staat bent om iets anders naast een ovale pan te koken. Wat verwarming betreft, zal zowel een ovale als ronde gietijzeren pan gelijkmatig opwarmen, maar de ovale pan heeft mogelijk niet dezelfde warmteverdeling als een ronde warmte vanwege de afwezigheid van hitte aan de randen van een ovale gietijzeren pan. Een ronde gietijzeren pan is perfect voor zowel de kookplaat als de oven, omdat deze gelijkmatig rondom zal verwarmen en overal hetzelfde niveau van warmte zal handhaven. Als je kookt boven een open haard of een kampvuur, koken zowel de ovale als ronde gietijzeren pannen jouw maaltijden tot in de perfectie.
Zodra je met een gietijzeren pan begint te koken, heb je er geen omkijken meer naar. Er zijn zoveel verschillende soorten gerechten die je kunt maken, zoals soepen, stoofschotels en stoofschotels, allemaal met geweldige sauzen. Je kan ook heerlijke braadstukken en brood maken waarvan je gezin bij elke maaltijd zal van smullen. Kies een duurzame, goed uitziende gietijzeren pan uit onze selectie en begin met het maken van geweldige maaltijden waar je familie en vrienden dol op zullen zijn. Je kan beginnen met het maken van die oude familiefavorieten, maar het zal niet lang duren voordat je je verbeelding de vrije loop laat met eigen spectaculaire zelfbedachte gerechten. Als je van koken houdt, zal een geweldige gietijzeren pan de chef-kok in jou zeker naar boven halen.